Ons huis wordt nu eindelijk slimmer!

Ons huis wordt nu eindelijk slimmer!

Net als velen van mijn generatie was ik onder de indruk van het Huis van de Toekomst, dat in 1989 geopend werd in in het Autotron in Rosmalen. Dit project van Chriet Titulaer liet zien hoe men destijds dacht dat een huis er in de toekomst uit zou zien. Vanaf dat moment wist ik het zeker, mijn huis moest ook zo’n slim huis worden!

Nu is er aan computers geen gebrek bij ons thuis, maar die gebruik ik toch veelal voor mijn werk. Ook was er tot voor kort nog niet echt bruikbaar (lees: betaalbaar) materiaal op de markt. Hierdoor heeft het nogal wat jaartjes geduurd voordat ik serieus ging starten met ons ‘slimme’ huis.

Vorige week hebben we een Nest thermostaat laten installeren. Deze slimme thermostaat leert van onze leefgewoonten en past de verwarming hierop vanzelf aan. Daarnaast is het apparaat verbonden met het internet en kan, behalve via een app, ook bediend worden middels een API. Toen ik me daarin ging verdiepen begonnen de radertjes te draaien en de beer was los…

Ik besloot dat een Raspberry Pi het hart van ons slimme huis moest gaan worden. Om deze mini-computer te verbinden met diverse onderdelen zoals lampen, schakelaar e.d. heb ik gekozen voor het Z-Wave systeem. Dit draadloze system omvat een breed scala aan modules die communiceren met een USB-stick van Aeon Labs die aangesloten is op de Raspberry Pi.

Raspberry Pi met Z-wave USB-stick
Raspberry Pi met Z-wave USB-stick

Voor een initiële test heb ik een slimme stekker van NeoCoolcam gekocht. Behalve schakelen, kan deze stekker ook zijn aan/uit status, actueel verbruik en vermogen weergeven. In eerste instantie ga ik hier eenvoudig een lamp mee aansturen, maar aangezien het dingetje 2kW kan schakelen, is hij ook toe te passen op zwaardere apparaten zoals de vaatwasser of de wasmachine.

Voordat ik aan het programmeren ging, ben ik eerst eens op het internet gaan kijken wat er allemaal verkrijgbaar was en daar kwam ik Domoticz tegen, een open-source softwarepakket dat voorzag in al mijn wensen op dit moment. Er was zelfs een speciale image voor de Raspberry Pi. Nu ga ik natuurlijk niet het wiel opnieuw uitvinden. Gewoon een kwestie van die image op een SD-kaartje flashen en gaan met die banaan. Domoticz biedt ook een API, dus als ik extra dingen wil kan ik een andere computer ook wel tegen die API laten praten.

Inmiddels heb ik het zaakje een week getest en alles werkt superstabiel. Domoticz praat prima met de slimme stekker en met de Nest thermostaat. Hij kan ze beide aansturen en uitlezen. Aangezien de Nest kan aangeven of we thuis zijn, ga ik binnenkort eens proberen om op basis daarvan de woonkamer-lamp eens automatisch aan te laten gaan bij zonsondergang.

De Domoticz-installatie is ook via het web te benaderen, dus ik kan nu vanaf mijn iPhone de thermostaat en de stekker ook bedienen en uitlezen. De mogelijkheden lijken bijna eindeloos. Nu ga ik eerst eens denken welke sensoren ik in huis ga plaatsen waardoor het huis zelf door heeft wat er allemaal gebeurt…

 

Commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *