Project Klapkar – De uitbreidingen

Project Klapkar – De uitbreidingen

Dit jaar gaan we voor het derde jaar met onze vouwwagen op vakantie. De twee afgelopen jaren zijn ons prima bevallen, dus trekken we ook dit jaar weer op pad met de vouwhut achter de auto.

Tom en Bas vinden het geweldig op de camping en vermaken zich prima. ‘s-Avonds hebben ze zich tot nu toe prima vermaakt met de iPad, waar we een paar leuke spelletjes op hadden gezet en wij gebruikten de iPad om via de Ziggo Go app televisie te kijken. Dit jaar hebben we er voor gekozen om toch maar een TV-tje mee te nemen, aangezien zo’n beetje elke camping een kampeerplaats biedt met kabel-TV aansluiting. Onze jongens gaan nu alweer wat later naar bed en papa en mama hebben weinig zin om te langer te wachten tot de iPad weer beschikbaar is om  TV op te kijken.

Tijdens de vorige vakantie ontstond daarom het plan om iets te maken waarmee we de TV zouden kunnen ophangen in de voortent. We hadden nog een oude flatscreen die al een paar jaartjes werkloos op de slaapkamer van de jongens hing, dus die zouden we gaan ophangen. Bij de bouwmarkt haalden we een houten plaat waarop we de TV zouden bevestigen en die vervolgens met haakjes aan het tentframe gehangen zou worden. De bouwmarkt bleek helaas geen geschikte haken te verkopen, maar de KampeerOase in Elst bleek een mooi setje haken dat prima op ons tentframe paste.

TV op de camping

Het plan liep echter stuk toen we de TV van de muur haalden. Dat ding bleek ruim 8 kilo te wegen! Zoals gezegd was het al een ouder apparaat en destijds waren die apparaten toch iets zwaarder dan vandaag de dag. De TV ergens op zetten vonden in verband met de ruimte toch ook niet echt een optie. Na een beetje zoeken op internet vonden we een leuk apparaat van Philips met een beelddiagonaal van 22 inch. Leuke bijkomstigheid was dat het ding ook Full-HD beeld gaf. Het apparaat was 2 tientjes duurder dan die van andere merken, maar beschikte dan wel weer over een CI-slot en ondersteunde DVB-C. Dit laatste was uiteindelijk bepalend voor onze keuze. Als we niet op vakantie zijn, kunnen we de TV namelijk prima thuis ophangen, maar Ziggo is al begonnen met het uitfaseren van analoge TV. Hierdoor wordt een TV die geen DVB-C ondersteunt totaal onbruikbaar in huis en een nieuwe TV kopen voor alleen op de camping vonden we toch een beetje overdreven.

Wifi voor meerdere apparaten

De meeste campings bieden tegenwoordig wel wifi aan, maar veelal slechts voor één apparaat. Wil je met meerdere apparaten gebruik maken van de camping-wifi, dan mag je aardige bedragen aftikken. Op zich geen probleem want het 4G-bereik is prima, maar omdat onze jongens ook graag YouTube-filmpjes kijken op de iPad leek het me toch wel handig om de verbinding te kunnen delen met meerdere apparaten. Hiervoor zijn wel apparaatjes op de markt, maar die zijn nog vrij kostbaar en als techneut ga je toch eerst een kijken of zoiets niet zelf kunt bouwen.

De oplossing werd een Raspberry Pi 2 die we nog hadden liggen met twee wifi-dongletjes. Één dongle maakt verbinding met het camping-netwerk en de tweede dongle functioneert als Access Point waarmee onze apparaten verbinding maken. Zo kunnen we toch lekker met meerdere apparaten gebruik maken van de camping-wifi zonder gelijk de hoofdprijs te betalen.

 

Commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *