Worstenbroodjes bakken

Worstenbroodjes bakken

In het weekend maak ik nog weleens zelf worstenbroodjes. Onze jongens vinden ze heerlijk en in combinatie met een lekker tomatensoepje (natuurlijk ook zelf gemaakt) heb je een prima lunch.

Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt:

  • 400 gram bloem
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • Paneermeel (of twee beschuitjes)
  • 10 gram gedroogde gist
  • 2 eieren
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout
  • Knoflookpoeder
  • Halve theelepel zout
  • 200 gram melk
  • 100 arm boter
  • Eetlepel suiker

Aanbevolen keukengerei:

  • Mixer met deeghaken
  • Bakpapier
  • Deegroller
  • Keukenweegschaal
  • Kwastje

Het deeg

Verwarm de melk een klein beetje zodat deze lauw is (niet heet!). Meng in een grote kom de bloem, zout, boter, suiker en melk. (Ik gebruik hiervoor zelf een mixer met deeghaken). Gedurende 10 seconden goed mengen. Voeg nu de gedroogde gist toe. Vervolgens nog een paar minuten goed kneden met deeghaken.

Bestrooi het aanrecht met een beetje bloem en kneed het deeg nog even met de hand na. Verdeel het vervolgens in 10 gelijke stukjes.

Rol de deegstukjes op tot bolletjes en plaats ze op een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven vervolgens tot ongeveer 40 graden. Plaats de bakplaat met de bolletjes in de oven om de bolletjes kort te laten rijzen.

De vulling

img_0171

Meng het gehakt in een kom met een ei en voeg peper, zout, nootmuskaat (niet te weinig) en een klein beetje knoflookpoeder toe. Meng het geheel en voeg vervolgens paneermeel toe. Kneed het geheel tot je een droge massa hebt en verdeel het gehakt in 10 gelijke delen.

Rol elk stukje gehakt tot een worstje van circa 14 cm. Als je de worstjes klaar hebt, kunnen de deegbolletjes uit de over gehaald worden. Ze zijn iets in omvang toegenomen.

Broodjes maken

Klop nu een eitje los.

img_0172

img_0173    Bestrooi het aanrecht weer met een beetje bloem. Rol een bolletje plat met de deegroller en plaats het worstje erop.

img_0174

Vouw nu het deeg om het worstje en bestrijk één kant met ei. Op deze manier ‘plak’ je het broodje dicht.

img_0175

img_0176

Plaats nu het broodje op de bakplaat met bakpapier met de vouwnaad naar beneden.

img_0177

Herhaal dit totdat je alle tien de broodjes op de bakplaat hebt liggen. Leg de broodjes niet te dicht naast elkaar, want ze nemen nog behoorlijk toe in omvang. (Ik gebruik vaak twee platen voor 10 broodjes)

Plaats de broodjes in de oven en laat ze gedurende 45 minuten rijzen.

Neem nu de broodjes uit de oven en verwarm de lege oven tot 200 graden.

img_0178

Intussen bestrijk je de broodjes met het overgebleven losgeklopte ei.

Wanneer de oven de temperatuur van 200 graden heeft bereikt, plaats je de broodjes weer in de oven en bak je ze gedurende 30 minuten.

Na 30 minuten zijn de broodjes klaar en kun je ze uit de oven halen.

Tip

Je kunt er ook voor kiezen om de worstenbroodjes later af te bakken. Je kunt ze dan bijvoorbeeld invriezen. Bak in dat geval de worstenbroodjes slechts 10 minuten. Als je op een later tijdstip de worstenbroodjes wilt eten, verwarm dan de oven op 200 graden en bak de broodjes in 10 minuten af.

Commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *